Bewust-zijn

'Als je de snelheid uit je leven haalt, bereik je een hoger bewustzijn'

Bewust-zijn verhogen

Deze onderstaande tips hebben mij destijds geholpen om een hoger bewustzijn te creëren. Deze wil ik dan ook graag met jou delen. Er zijn namelijk veel voordelen van een hoger bewustzijn, er is zoveel meer rust in je hoofd en zo kun je vaker beslissingen nemen op basis van je werkelijke verlangens. Wanneer jij je bewustzijn vergroot zal je allereerst jezelf beter leren kennen, maar ook andere mensen beter gaan begrijpen. Je zult minder snel oordelen, beter en écht luisteren, meer dingen gaan accepteren, anders naar de wereld kijken, met beide voeten op de grond staan en meer van jezelf houden. Een groot geschenk!

Gun je jezelf ook dit grootste cadeau! 

DE INTENTIE HEBBEN OM JE BEWUSTZIJN TE VERHOGEN

Als je de intentie hebt om je bewustzijn en staat van ‘bewust-zijn’ te verhogen ben je op het juiste spoor. De intentie alleen al, zal je in staat stellen om je meer te richten op wegen om je bewustzijn te verhogen. Investeer in jezelf. Heb je er ooit aan gedacht om het in jezelf te investeren – in je voornemens, je visie, je waarden en doelen? Naast geld, kunnen je ook tijd investeren in jezelf. Naar mijn mening is tijd investeren in jezelf één van de meest effectieve manieren om je ware doel te ontdekken en er naar toe te werken. Neem bewust controle over de keuzes die je maakt. Lees inspirerende boeken van mensen die je zijn voor gegaan in jou strijd. Als je dat doet activeer je bepaalde zenuwbanen in je hersenen die bijdragen aan het bevordering van zelfbeheersing, kalmte en innerlijke vrede. Er zijn waarschijnlijk veel mensen die meer gevorderd zijn in bewust-zijn dan jij, en dat is een goede zaak. We kunnen altijd kijken naar- en leren van individuen die vanuit een hoger bewustzijn leven. Zij kunnen richting geven aan onze groei en we kunnen hun levenswijze als voorbeeld nemen. Wie word jou voorbeeld? 

NEEM CONTROLE OVER JE LEVENSSTIJL EN BRENG WIJZIGINGEN AAN

Leef jij een levensstijl die het meest heilzame aanvoelt voor je mentale en lichamelijke welzijn?

Zijn er bepaalde slechte gewoontes waar je echt vanaf wilt? Of zijn er bepaalde goede gewoontes die je wilt inplannen in je dagelijkse routine? Wees niet bang, ga aan de slag, wacht niet en handel meteen. Breng de nodige positieve veranderingen in je levensstijl aan. Jij bent verantwoordelijk voor jouw leven, jouw lijf, jouw gedachten en emoties. Neem die verantwoordelijkheid! Dat geeft een goed gevoel en maakt je sterk. 

GEZONDE VOEDING ZORGT VOOR EEN GEZONDE MIND-SET

Gezonde veranderingen in je voedingspatroon betekent op zoek gaan naar de best mogelijke voeding die past bij je mentale-, fysieke- en spirituele behoeften. Ben jij je bewust wat je consumeert? Voeding komt in het bloed en de cellen en laat daar zijn blauwdruk achter. Om je eigen niveau van bewustzijn te verhogen is het belangrijk om je volledig bewust te zijn van het voedsel dat je tot je neemt en om, zonder negatieve oordeel, met respect aanvaarding te tonen voor de voeding van andere mensen. En eet je te weinig (en dat is niet handig kan ik je zeggen) dan zullen je hersenen en lichaamscellen nooit optimaal kunnen presteren en zullen klachten als depressiviteit en een neerslachtig gevoel je tegemoet komen.   

ZET JE LICHAAM IN BEWEGING EN GA DANSEN 

Beweging zoals wandelen, dansen en yoga zullen je bewustzijn verhogen door het bevorderen van een gezond hersen-golfpatroon, gezonde neurotransmitter-niveaus en een grotere doorstroming van het hele zenuwstelsel. Trek jezelf omhoog en verbreek het patroon van bewegingloosheid door een gezellige wandeling met één van je vrienden of beweeg en dans, met anderen of alleen, op je favoriete muziek. Beide voorbeelden zijn eenvoudig, leuk om te doen en geven kracht. Energiek zijn kan heel krachtig werken voor het bevorderen van je bewustzijn staat en voor het inspireren van de bewustzijnsbevordering van anderen. Je lichaam kan zich opladen met energie en je hersenen kunnen zich opladen met energie. 

VERTEL DE WAARHEID

Tony Robbins zei: "Als je niet weet wat je moet doen, dan vertel je de waarheid". Dat is altijd het beste. Ik herinner me mijn moeders woorden ook nog goed "Al is een leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel". Dus elke keer dat je de waarheid vertelt verhoog je je bewustzijnsniveau. Waarom vertellen mensen leugens? Om zichzelf te beschermen in de lagere staten van bewustzijn. Mensen in hogere bewustzijn staten liegen niet omdat ze eerlijk willen zijn met zichzelf en anderen en om relaties in de mensheid bewust zuiver te houden. Ben duidelijk naar jezelf, want dat straal je ook uit naar anderen. 

WEES NIET BANG OM JOU MENING EN OVERTUIGING TE UITEN

Dit kan voor vele mensen een moeilijke stap zijn als gevolg van de invloed van ingebakken en ingesleten overtuigingen door hun ouders of verzorgers in de kindertijd. Enkele voorbeelden van overtuigingen die je zou kunnen uitdragen is vertellen wat goed is voor jou, wat jou spiritueel voedt en emotioneel verandert heeft zodat verdriet zich omzet naar geluk. Spreek vanuit jouw ervaringen. Door veranderingen aan te brengen in je geloofssystemen en te experimenteren met nieuwe overtuigingen maak je jezelf meer bewust van de eindeloze mogelijkheden van het leven.

Heb je al weleens geoefend met het uitspreken van positieve en gezonden affirmaties? Op internet kun je hierover genoeg vinden. Ga eens voor de spiegel staan en spreek ze hardop uit. Het wérkt ook nog en het kost je niks!

TIJD DOORBRENGEN MET GOEDE VRIENDEN EN VRIENDINNEN

Zoek gelijkgestemden die passen bij wie je nu bent, niet waarmee je het vroeger leuk mee had toen je nog in op het speelplein speelde. Zoek mensen waar je overtuigingen en waarden mee kunt delen, zij zullen je helpen in de voortgang op je pad. Dit zijn je echte vrienden, en omdat ze soms moeilijk te vinden zijn, is het zaak deze vriendschappen te koesteren. Op je weg in bewustzijnsontwikkeling kunnen diepe vriendschappen zeer nuttig zijn. Als je door vele spirituele, emotionele en mentale veranderingen gaat zonder het gezelschap van anderen, kan het proces moeilijker en verwarrender zijn dan wanneer je een gids, leraar of vrienden hebt die in een zelfde tempo reizen als jij. Niet alleen is het gezelschap van gelijkgestemden gezond en optimaal voor je bewustzijn, het zal je uiteindelijk meer vreugde in het leven geven! Bel je meteen ware vrienden op en spendeer tijd met hen, zet een afspraak in je agenda. Hup doe het nu! Op je pad van groei is het belangrijk te weten dat je er nooit alleen voor staat. Ergens is iemand diezelfde weg aan het gaan en velen zijn je voorgegaan om het pad te effenen. 

VEREENZELVIG JE MET JE HART

Besef dat je in de kern een spiritueel wezen bent dat in een fysiek lichaam leeft. In de lagere regionen van bewustzijn kan dit begrip onrealistisch lijken en heel moeilijk te bevatten zijn. Naarmate je beter wordt in de vereenzelviging met je hart (of ziel), wordt je beter in het opklimmen van de berg die bewustzijn heet. En heb je eenmaal de top bereikt...je zult je verlicht voelen. Het uitzicht is wonderbaarlijk kan ik je vertellen! 

VERBIND JE MET DE NATUUR

Maak een wandelling in het bos, aan de zee of in een veld vol madeliefjes of op een plek waar jij de verbondenheid met de natuur vindt. Het is mogelijk om een diep gevoel van rust, vrede en eenheid te voelen wanneer je de natuur toelaat in je hart. Naarmate je leert je te verbinden met de natuur en haar te waarderen, geef je je bewustzijn de kans om zich te verheffen. Zorg mee voor het leven op aarde. Elke keer dat je in staat bent om je steentje bij te dragen om zorg te dragen voor het leven op deze aarde, werk je op een creatieve manier mee aan het universum. Manieren waarop je zou kunnen bijdragen aan de zorg voor het leven op deze planeet zijn ondermeer: de zorg voor kinderen, het planten van een boom, het zaaien van bloemzaden, het onderhouden van een tuin of het grootbrengen van een dier. De innerlijke gevoelens die hiermee gepaard gaan zijn perfect voor het vinden van waar geluk en om je naar het volgende bewustzijnsniveau te brengen. Wandel eens een keer met mij mee en ervaar dat metaforen in de natuur je bewustzijn vergroten. 

EENVOUDIGE MEDITATIE

Of je nu ervaring hebt met mediteren of een beginner bent, de voordelen zijn enorm en zullen je doen ervaren, als je het lang genoeg volhoudt, je verbonden te voelen met je hoogste staat van bewust functioneren. Het is een handeling die zeker je in staat stelt om met meer focus, meer discipline en een diepere vreugdevolle verbinding in het leven te staan. 

LUISTER MEER SPREEK MINDER

We hebben twee oren en een mond. Toch lijkt het soms weleens andersom. In dit tijdperk lijkt het wel of mensen altijd in het middelpunt van de aandacht willen staan; gesprekken lijken soms wel ego-competities. In het middelpunt van de belangstelling staan kan geweldig aanvoelen en een verrijkende ervaring zijn maar ook gevaarlijk zijn als je het nodig hebt om via die weg aandacht te vragen. Vraag je af waarom je die aandacht nodig hebt?! Door je te trainen in luisteren en minder te spreken, leer je 2 keer zoveel en wordt je je meer bewust van de ander terwijl je daarbij nog steeds de bewuste mogelijkheid openhoudt om beleefd deel te nemen aan een gesprek. Gewoon eens proberen...je wordt gezien! 

HANDEL ALTIJD MET MEDEDOGEN, COMPASSIE EN BEGRIP

Mededogen, compassie en begrip kunnen hebben met en voor anderen is een direct gevolg van bewustzijn. Helaas zijn er weinig mensen hier op aarde die eerlijk kunnen beweren dat ze handelen vanuit een volledig mededogen en compassie met de ander. Werkelijk mededogen en compassie leert je je mentale focus te verschuiven van ronddolen in jezelf naar een perspectief van pure liefde voor anderen. Zoals je misschien al hebt geraden, kan het beoefenen van mededogen en compassie één van de meest krachtige oefeningen zijn voor het verhogen van je bewustzijnsstaat. Kun je deze week eens proberen mededogen en compassie te hebben naar de mensen die je stiekem haat, veracht of waar je jaloers op bent? Alleen een hart wat in staat is om mededogen en compassie te tonen kan helen, een hart vol wrok en haat niet. Niks nieuws toch? 

WEES DANKBAAR

Het dagelijks uiten van dankbaarheid is een zeer positieve en bevredigende oefening. Enkele manieren om dagelijks dankbaarheid te uiten zijn: dankbaar zijn voor je eten, voor wie je bent en wat je mag doen. Dankbaarheid vervangt het willen door mogen. Bevestig je dankbaarheid naar anderen door complimenten te geven en de andere persoon laten weten dat je dankbaar bent dat ze in je leven zijn. Het delen en uiten van dankbaarheid zal je een nieuw gevoel geven en je bewust maken van de dingen die écht waarde hebben in het leven. Het kan helpen om 's avonds, voordat je naar bed gaat, eens te overdenken waar je allemaal dankbaar voor bent. 

MAAK ANDEREN AAN HET LACHEN

Wat valt er te lachen? Jazeker, grappig zijn en anderen aan het lachen maken is een geweldige manier om de eigen stress te verlichten en een positiever, lichter leven te creëren voor jezelf en anderen. Lachen verlaagt namelijk het cortisol gehalte (dat is het stress hormoon) in je lichaam. Hoewel je misschien geen bedreven komiek bent is anderen aan het lachen brengen verwarmend en bevredigend. Het leidt de aandacht af van pijn en negatieve emoties en opent een richting van puur plezier en geluk. Hierdoor leer je dingen in perspectief zien. Hard lachen kan écht het perspectief veranderen van wat misschien aanvankelijk een ernstige situatie was naar een positiever, optimistischer vooruitzicht.  

ACCEPTEER ANDEREN ZOALS ZE ZIJN

Het is belangrijk om van anderen hun gewoonten te accepteren, of ze nu een bewuste- of onbewuste beslissing nemen in hun dagelijkse leven, accepteer hun handelingen. Het accepteren van anderen kan van toepassing zijn op elk gebied van het leven. Het maakt niet uit of je het oneens bent met iemand zijn handelingen, oneens met hun karakter of oneens met hun perceptie van het leven, het is belangrijk om hen te accepteren omwille van wie ze zijn en niet te proberen hen te veranderen. Leg eventuele meningsverschillen met andere mensen bij door hen geheel te accepteren zoals ze zijn. Of maak een herstelgebaar. Want wat maakt jou bijzonderder, slimmer of beter? Hoe kun je iemand kwalijk nemen dat hij/zij zich in een ander bewustzijn staat bevindt? Hoe kun je iemand kwalijk nemen wanneer hij een fout maakt, waar hij/zij zich niet bewust van is. Stel je voor dat we allemaal leerlingen zijn van het leven. Heb mededogen en compassie naar anderen en naar jezelf. Hou van een ander, zoals jezelf ook   

BEHANDEL JEZELF RESPECTVOL

Respect hebben voor jezelf en je daden zal uiteindelijk de hoeveelheid liefde naar jezelf maar ook naar anderen verhogen. Neem wijze beslissingen die je waarden weerspiegelen en een respect tonen voor je persoonlijke overtuigingen. Anderen respectvol behandelen zal je ook helpen om een bewuster mens te zijn, maar voordat je anderen geheel kunt respecteren moet je eerst leren om jezelf met respect te behandelen. Besef dat om te groeien mededogen en vergeving naar jezelf plaats moet vinden. Alle negatieve gedachten of opgekropte negatieve emoties die je naar jezelf toezendt mogen losgelaten worden. De reis door het leven wordt veel gemakkelijker en betekenisvoller als je leert jezelf te accepteren zoals je bent. Afhankelijk van je huidige staat van bewustzijn, kan het moeilijk zijn om jezelf lief te hebben zoals je bent. Neem daarom de tijd om je zegeningen te tellen, te zien wat je kunt betekenen voor anderen en de wereld en realiseer je dat je op dit moment op díe plaats bent waar het beste kunt groeien naar een 'next level'. 

SPREEK VANUIT WIJSHEID EN GEBRUIK JE VERSTAND

Kies jij je woorden zorgvuldig en wijselijk als je met anderen spreekt? Of ben je het type persoon die zich niets aantrekt van wat je zegt? Flap jij er van alles uit? De waarheid is dat mensen die hun woorden wijselijk kiezen en bewust denken bij elk gesprek, degenen zijn die meer respect tonen voor zichzelf en meer mededogen en compassie voor anderen. Doe een bewuste poging om wijs te spreken en je zult het positieve resultaat gaan voelen en ervaren. Reageer niet altijd meteen vanuit je ego, maar probeer eerste te achterhalen waarom iemand iets zegt of doet. Wat zou zijn of haar intentie zijn? Vraag om verduidelijking en reageer vanuit respect.  

WEES OPEN EN ONBEVOOROORDEELD

Onbevooroordeeld zijn is een belangrijk aspect op weg naar de wording van een meer bewuste persoon. Wanneer je de diversiteit die onze aarde ons aanbiedt niet geaccepteerd hebt, variërend van verschillende culturen, religies, dieren en geloofssystemen, zul je in je zelfde staat van bewustzijn blijven of zelfs zakken naar een lagere staat. Onbevooroordeeld zijn is te oefenen. Verdiep je eens in iets nieuws, neem meerdere visies in je op en probeer je leven eens anders in te richten. Begin klein met b.v. een verandering in je dagelijkse routine, een nieuwe keuze in voeding en praat met andere mensen en open jezelf.  

STEL VRAGEN OVER HET LEVEN

Proberen om elke dag meer over het leven te leren dat is een geweldige manier om je algemene basiskennis te verhogen en te groeien in bewustzijn. Niemand “weet alles” in het leven, dat is de reden waarom vragen stellen over het leven en bepaalde situaties in het leven, je echt kan helpen op je reis. Het gaat erom zoveel mogelijk te leren over het leven en van daaruit andere, bewustere keuzes te maken, anders te handelen en vooral om goed geïnformeerde te zijn en blijven. Als je geen zin hebt om anderen vragen te stellen, dan is jezelf innerlijk vragen stellen een fantastische manier om meer te weten over het leven. Vaak realiseren we ons niet dat het antwoord op elke vraag in het leven in onszelf zit. Ook meditatie is een prachtige oefening om meer te leren over je innerlijke zelf. 

LEER JEZELF KENNEN EN BRENG MEER TIJD DOOR MET JEZELF

De snelle levensstijl van de 21ste eeuw doet het voorkomen dat het normaal is dat mensen tijd doorbrengen met anderen, doch zelden of nooit persoonlijke tijd met zichzelf doorbrengen. Men richt zich zelden op het eigen zijn, de wereld wordt geregeerd door denkbeelden en gewoonten van buitenaf. Als jij iemand bent die geen tijd door brengt met jezelf, probeer daar dan tijd voor te maken. Enkele voorbeelden van manieren waarop je dit op een positieve manier kunt doen zijn: maak een wandeling en luister daarbij naar je eigen gedachten, neem waar wat je denkt.

Neem voor het slapengaan tijd om dankbaar te zijn voor wat zich de afgelopen dag aan je voorgedaan heeft. Of: Start een hobby die je volledige aandacht vraagt. De Emotie encyclopedie van Vera Helleman is daarbij helpend!

WEES JE BEWUST VAN JE ADEMHALING

Het is belangrijk je bewust te zijn van je ademhaling. Hoe adem je nu? Diep, laag, oppervlakkig? Diep in je buik? In je borst? Alleen het topje van je longen? Wordt je bewust van het patroon, de snelheid en waar de adem in je lichaam is. Helaas is onze cultuur er een van onbewuste ademhaling. Je kunt oefenen om je adem laag in het lichaam te brengen, te vertragen. Leer hoe je inademt, uitademt en daarna een natuurlijk pauze plaatsvindt. Je kunt je adem ook naar verschillende delen in het lichaam te brengen om de lichaamsdelen te voeden met energie. Zuurstof is het eerste en meest belangrijkste ingredient om in leven te blijven, het is nog gratis ook. Dus adem eens wat vaker dieper in en uit. 

WEES JE BEWUST VAN- EN ACCEPTEER JE EMOTIES

Ongeacht je huidige emotionele staat zul je jezelf op een diepgaande wijze helpen als je je volledig bewust bent van de aard van deze emoties, waardoor ze ontstaan zijn en waar je ze fysiek voelt. Als je door het leven gaat met verzet tegen je emoties zullen ze je op te sluiten in jezelf en maak je het leven onnodig veel moeilijker. Wegvluchten van emoties haalt ons neer. Wanneer je accepteert wat je voelt en bewust begrijpt waarom je een bepaalde emotie voelt, verwerk je de emotie en mag en kan hij wegebben zonder sporen achter te laten. 

DENK POSITIEF, HANDEL POSITIEF EN WEES POSITIEF

Een positieve houding geeft een goed voorbeeld voor anderen en voor jezelf. Het is ten zeerste aan te raden om positief in het leven te staan. Wanneer je dat ontwikkelt zul je de gevolgen voelen en ervaren als gunstige veranderingen. Een gezond positief voorbeeld zodat anderen kunnen volgen verspreidt een onmiddellijk positief beeld in de levens en gedachten van anderen. Een slecht of onbewust voorbeeld ten toon spreiden zal je huidige ontwikkeling vertragen, stopzetten of ongedaan maken. Daarentegen zal een positieve houding een goed voorbeeld zijn en meteen doorwerken in en om je heen. 

BEKIJK WAARGENOMEN FOUTEN ALS EEN ‘LEVENSLESSEN"

Als je, kijkend naar anderen, ‘fouten’ waarneemt, gebruik ze dan als een leerzaam instrument voor jezelf, het zijn waardevolle levenslessen. De mensen die in je leven zijn, zijn daar niet toevallig, ze zijn daar om je iets over jezelf te leren. Door persoonlijk verantwoordelijkheid te nemen voor wat er wordt weergegeven door anderen, kun je die informatie gebruiken om positieve veranderingen aan te brengen. Het leven overkomt je niet zomaar. Probeer alles, maar dan ook alles wat je hebt meegemaakt en doorstaan hebt te gebruiken in je voordeel. De toekomst ligt voor je en het verleden ligt achter je.  

DEEL JE UNIEKE INZICHT EN WIJSHEID

Iedereen heeft een ander perspectief op basis van persoonlijke ervaring, doel en karakter. Daarom heeft elk individu een unieke mogelijkheid dit inzicht met anderen te delen. Er zijn eindeloos veel manieren en mogelijkheden om je te uiten en je kennis te delen met anderen. Zoek een weg en wordt actief in het delen van je inzichten. De manier waarop zal voor iedereen anders zijn, onderzoek welke manier voor jou geschikt is en breng naar buiten wat in je is.  

VERBREED JE HORIZON OM WIJZER TE WORDEN

Iets nieuws proberen kan betrekking hebben op elk deel van je leven. Het kan al moedig zijn nieuwe dingen aan te horen die je hersenen in werking zetten en vragen om aanpassing van je denkwijze. Meestal is angst hetgeen wat ons tegenhoudt in het verbreden van onze horizon. Verandering en nieuwe openen echter nieuwe wegen en kunnen je leven diepgaand verrijken. Geen enkele persoon heeft alle wijsheid van het universum in pacht. Daarom is het belangrijk om de wijsheid van anderen te bestuderen en hun wijsheid door te voeren in jouw leven. Zoals eerder gezegd, heeft iedereen een unieke kijk en mate van kennis om bij te dragen aan het geheel. Het bestuderen van de wijsheid van anderen kan b.v. door: samenzitten met een leraar hem om levensadvies vragen, boeken lezen, seminaries of lezingen bijwonen of websites bezoeken die je ontwikkeling en wijsheid voeden. 

ONTWIKKEL JE INTELLIGENTIE

Elk mens is geboren met het verlangen en het vermogen om de beste versie van zichzelf te worden. Voor iedereen ligt de lat ergens anders. Er zijn vele manieren om intelligenter te worden. Niet iedereen is even intelligent in alle delen van het leven. Sommige mensen zijn emotioneel intelligent, sommigen hebben een hoger IQ terwijl anderen spiritueel intelligent zijn. Alle vormen van intelligentie kun je aanboren en uitbreiden. Iedere verandering hierin zal je helpen op je reis in bewustzijnsgroei.  

ZET JE TELEFOON EN TELEVISIE UIT

Afhankelijk van je huidige niveau van bewustzijn, kan op je telefoon kijken of tv-kijken misschien een goede zaak zijn, want tv-kijken geeft veel mensen hoop, een tevreden gevoel en het leert je nieuwe dingen. Maar…. wil je echt je bewustzijn een kans geven zet dan de TV zo veel mogelijk uit. Als je kijkt naar wat TV-kijken werkelijk met je doet, stemt dat niet overeen met een hoger levensdoel noch laat het je toe op een goede manier productief te zijn. De tijd die je momenteel gebruikt voor de TV of op je telefoon of op Instagram en/of Facebook te hangen, kan beter gebruikt worden om je persoonlijk doel te verwezenlijken. Niet kijken betekent extra tijd voor oefening, tijd om te reflecteren of creatief te zijn en je innerlijk bewust zijn te cultiveren! 

LEES EEN GOED BOEK

Of je nu geniet van het lezen van mooie voedende teksten, fictie of non-fictie (of alle drie), boeken lezen is een fenomenale manier om je te helpen groeien in bewuste hersenactiviteit. Boeken lezen geeft kennis, creativiteit en daagt het intellect uit waardoor het breder gaat functioneren. Inspirerende boeken lezen zal je meer diepgang geven en je uitrusten met een geest vol nieuwe gedachten en ideeën. Hoe meer goed gefundeerde informatie je tot je kunt nemen, hoe meer informatie en kennis je bewustzijn heeft om er bewust mee te werken in het avontuur dat leven heet. Het boek van Milan Somers: 'Regisseer je eigen leven' is een aanrader.

ZIE JE DIEPSTE ANGSTEN ONDER OGEN EN VERZAMEL MOED

Zijn er angsten binnenin je die je weerhouden om voort te gaan? Op bepaalde treden van de wenteltrap van bewustzijn kan het uiterst moeilijk zijn om je angsten onder ogen te zien. Dat gezegd hebbende is het zaak je angsten in de ogen te gaan kijken en je zult zien, wanneer je het aan durft zal het je kracht en energie geven. Gezonde angsten zijn onder meer: angst voor het geven van een toespraak, zingen waar anderen bij zijn, in je eentje ergens naar toe gaan waar je onbekend bent enz. Dit zijn de uitdagingen van het leven en een geweldige lijstje om te overwinnen. Wat zul je je daarna goed voelen. De keuze om angsten het hoofd te bieden geeft je de mogelijkheid een geweldige sprong voorwaarts te maken. Immers bewust ZIJN betekent doen wat je wilt doen, zeggen wat je wilt zeggen en leven zoals jij wilt leven. Het is een weg die om moed vraagt. Het ontwikkelen van moed is een van de belangrijkste stappen in het leven en neemt wellicht veel tijd maar zal een grote hulp zijn in het durven zijn wie je werkelijk bent en door te gaan op je pad wat er ook gebeurt. 

BESEF DAT ALLES VERANDERD EN ZAL VERANDEREN

Of je het nu beseft of niet, alles en iedereen is in een voortdurende staat van verandering. Verandering is onontkoombaar en overkomt jou en alle anderen terwijl je dit leest. Er is geen manier die verandering kan voorkomen of stoppen, maar er is een manier om hier mee om te gaan en die noemen we flexibiliteit. Flexibiliteit zal je helpen. Het leiden van een overdreven gestructureerd leven kan overweldigend en onaangenaam zijn. Dan is het zaak tijd te nemen voor momenten van spontaniteit en impulsieve acties en reacties. Flexibel zijn is een geweldige eigenschap die het mogelijk maakt in te spelen op veranderingen, hoe groot of klein ze ook zijn. Deze ‘leefregels’ nodigen je uit flexibel te zijn en zelf de verandering te zijn die je wilt zien op deze aarde en alsjeblief: maak er een positieve, bewuste verandering van! 

WEES DANKBAAR VOOR ALLES WAT ER GEBEURT

Er zijn momenten in het het leven wanneer er verbazingwekkende, mooie dingen met ons gebeuren en andere momenten waarop schokkende gebeurtenissen plaatsvinden. Zoals accepteren wie je bent een geweldige gewoonte is, is het ook zaak te leren alle gebeurtenissen die zich voordoen in ons leven een plaatsje te geven en er iets goeds mee te doen. Het maakt niet uit hoe schokkend een gebeurtenis kan zijn, er kan altijd een positief iets uit voort komen. Je vermogen om wat misschien in eerste instantie eruit ziet als het slechtste dat je kon overkomen te zegenen en zelfs te waarderen, heeft de mogelijkheid je op een onverwacht gebied bewuste voldoening te schenken. Daar waar je het niet verwacht liggen de nieuwe kansen en mogelijkheden die ons aanzetten het menselijke bewustzijn uit te dagen tot grote hoogten. 

LAST BUT NOT LEAST

Stel jezelf de komende weken elke ochtend de bewustzijnsvraag: 'waarom doe ik wat ik doe?" Kijk en merk wat dit met je doet. Is er onrust in je lijf te voelen? En waar zit dan die spanning? Wat verteld het jou nu? Komen er nieuwe vragen bovendrijven? Schrijf ze eens op. Je hoeft er niet meteen iets mee te doen. Dat mag later, want de antwoorden komen dan uit jezelf, omdat je je bewustzijn aanboort. Diep van binnen weet je allang wat je wilt, want daar ligt ligt jouw innerlijke wijsheid opgeborgen. En mocht je voor even een hulplijn willen inschakelen, schroom dan niet om contact met mij op te nemen. Wees welkom!   .   .