'Door de lens van Eus'

Een bijzonder Syrisch gezin uit Venlo

Anno 2022 is het ook in Nederland nog steeds broodnodig om de focus te leggen op hoe wij zo sociaal mogelijk kunnen omgaan met onze medemens. Mensen die tussen wal en schip vallen! Niet alleen voor mensen die hier zijn geboren en getogen, ook voor al die vrouwen, mannen en (hun) kinderen die moesten vluchten uit hun land van herkomst, omdat hun veiligheid in geding was/is. Mensen die wereldwijd hun vaderland verlaten en verwachten dat hun dromen in een welvarend land zullen uitkomen. Voor velen volgt een teleurstelling!

Zinvolle vragen die actueler blijken dan ooit...

nu de wereld heeft geleden en wellicht nog steeds lijdt onder een pandemie, de mens wankelt! Vragen als: Hoe geven we nu eigenlijk 'zin' aan ons bestaan? Wat vinden we nu écht belangrijk en wat maakt ons nu écht gelukkig? En wat is geluk? En wanneer zijn we dan tevreden? En hoe komt het dat we de welvaartverleidingen niet kunnen weerstaan? Is ons ego daadwerkelijk zo sterk om liefde en mededogen niet toe te laten in ons hart en naar onze medemens?

"Het behalen van een diploma is ook belangrijk!"

In 2000 is mijn man Krikor gevlucht uit Syrië en naar Nederland gekomen. De rest van ons gezin is in 2005 naar Nederland gekomen. In datzelfde jaar zijn we actief bezig geweest in het sociale leven en veel ondernomen. We hebben de inburgering gehaald. Mijn zoon Hagob had edelsmeden gestudeerd, omdat hij samen met zijn vader in onze juweliers zaak in Venlo wilde werken. Een diploma behalen is dan wel handig. Mijn dochter heeft een administratieve opleiding gevolgd en werkt bij een internationaal transportbedrijf in Venlo.

Corona deed ons de das om

Toen we in de economische crisis zaten en goud minder interessant werd, heeft mijn man besloten om nog een zaak te openen, maar dan in de horeca. In korte tijd heeft mijn zoon Hagob een Arabische falafel lunchroom opgestart en door het succes stapte ik, als moeder, ook in de zaak. Door hard werken, altijd verse producten te leveren en vriendelijk te zijn werden we zeer succesvol. En werden we in de verre omtrek bekend als de Syrische lunchroom onder de naam Hungry Hippo.

In november 2019 kwam zingevingsmentor Eugène Luijten uit Venlo met twee anderen mensen, die allen drie een gezond- en duurzaam leven belangrijk vinden, in onze zaak. Zij hadden het idee, omdat onze vegetarische falafel een duurzaam product is, onder de aandacht te brengen. We gingen een workshop organiseren o.l.v mijn zoon Hagob in ons restaurant aan de Vleesstraat in Venlo.

Na dat succes hadden we samen hieromtrent reuze plannen voor de toekomst, maar helaas kon het niet doorgaan vanwege de corona pandemie en de bijbehorende drastische maatregelen.

Eugène was één van weinigen die ons bijstond, tijdens de moeilijkste momenten van ons leven. Hij was er zonder oordeel, met een luisterend oor, met heel veel liefde en een groot hart, met al zijn positieve energie en empathie. Hij heeft ons heel goed geholpen met het omgaan van ons verdriet na het overlijden van onze zoon en broer Hagob.

Al deze tijd en nu nog steeds is Eugène er voor ons en vind geld niet het belangrijkste. Hij is er voor de medemens. Wij ervaren ons contact met Eugène als uiterst bijzonder en ook wij willen dit uitdragen naar de wereld. Met liefde, mededogen en compassie moeten we met veranderingen beginnen en niet klagen. Een betere wereld creëren gaat niet vanzelf. Het begint bij jou, als jij, als medemens, oprecht, betrokken en betrouwbaar bent naar jezelf en de ander. Dan eerst kun je liefde en respect verspreiden en een goed voorbeeld zijn voor anderen. Als je liefde ❤geeft, zul je ook liefde terugkrijgen.

Het leven kan soms onverwachts een andere wending krijgen door iemand te ontmoeten, zoals Eugène. Voor wie je erg dankbaar kunt zijn met zijn aanwezigheid in je leven. Je weet niet hoe je die persoon kunt bedanken en waarderen voor al zijn aanwezigheid en werk. Zo bovennatuurlijk! Er is niks op aarde die deze humane benadering op waarde kan schatten.

Krikor Krikorian Silva Zolalian Helena Krikoria en Hagop Krikorian 🙏

Reacties graag naar doordelensvaneus@gmail.com