Levende verhalen: 'Door de lens van Eus'

'Een vrij mens gaat terug naar de kern!'

Wat bedoel je...het fundament van ons bestaan, onze democratie breekt gestaag af...ik zal maar meteen met de deur in huis vallen...ik voel het elke dag, ik lees het overal en hoor zelfs schrijnende gevallen...enkele...nee hoor...daarom stelde ik mij onlangs de vraag...wonen wij wel in een democratisch land...ik zoek het even voor je op... 'democratie' betekent...(van het Grieks δῆμος/dèmos, "volk" en κρατειν/kratein, "heersen", dus letterlijk "volksheerschappij") is een bestuursvorm waarin de wil van het volk de bron is van legitieme machtsuitoefening.)...en nu ga ik nadenken...de wil van het volk is de bron van legitieme machtsuitoefening'...huh?...ik ontleed...'heersen over het volk'...over wie heersen, over mij, over jou, over wij...dat klinkt niet vrij...en dan...'de wil van het volk'...wordt er dan iets met mijn wil gedaan of die van jou...'legitieme machtsuitoefening'...'legitiem'...enne...wat bedoelt men nu...dat ik 'braaf' en 'legitiem' mag stemmen en kiezen uit 16!!! partijen...wat een volksverlakkerij of is ook in de politiek allang marktwerking gaande...zie jij de bomen door het bos nog...en wat gebeurt er met mijn stem...voel je hem ook...mijn maandelijks bestedingsbedrag krimpt met de jaren...'legitieme machtsuitoefening'...noem het maar een dictatuur...ja dat durf ik te zeggen...weet je eigenlijk wel wat 'dictatuur' betekent...ook dat zoek ik voor jou op....dictatuur is een regeringsvorm waarin alle macht in handen is van één persoon of van één groep mensen...maar dan wonen we toch in een dictatuur...'groep mensen'...dat is toch de 'legitiem gekozen coalitie' de winnaar die uit de stembus rolt...dus de coalitie dicteert en wij voeren het uit...toch...even concreter worden...ik zoek het graag voor jou op...dicteren betekent...voorzeggen wat een ander moet opschrijven én...voorschrijven...snap je het nu...nog steeds zo geconditioneerd aan het denken...kom los hiervan...een vrij mens is een compleetdenker...jij ook nu...hoop ik stilletjes aan...ik ga verder met de marktwerking hier in Nederland, dat niet alleen in ons politieksysteem is geïntegreerd...of is het juist bewust geïmplementeerd...jij mag het zeggen...ik ga verder...marktwerking dus...dus ook op de woningmarkt met daaraan gekoppeld de banken...of liever gezegd jouw hypotheekschuld...maar ook de verzekeringsmaatschappijen, die jouw behoeden voor de vele schadeclaims...uit angst wel te verstaan...ja, dek je maar in...voor wat...voor alles bijna...toch...oh ja...en dan ook nog daarbij opgeteld de energiemarkt...die bepalen op hoeveel graad jij je thermostaat moet zetten...even een reminder...in 2004 werd in Nederland de privatisering van de energiemarkt definitief doorgevoerd...dit diende de concurrentie tussen de verschillende leveranciers te bevorderen, nieuwe energieaanbieders op de markt toe te laten...om daarmee de consument meer keuzevrijheid te geven...huh?...nog méér keuzevrijheid...snap jij het nog...of wil men de gebruikers zand in de ogen strooien, zodat je de goedkoopste bijna blindelings gaat 'kiezen'...goedkoopste...en dat is...je krijgt bijna het gevoel daadwerkelijk goedkoper uit te zijn...hoe naïef kun je zijn...hou jezelf niet voor de gek...of zat er destijds een addertje onder dit gras...waar jij en ik geen weet van hadden...ik vervolg mijn blog...en nu de zorg niet vergeten...nee hoor...die vergeet ik zeker niet...heb per slot van rekening zelf ruim een jaar een zorgcontract gehad met de 7 gemeenten in Noord-Limburg...vertel mij wat...gillend weggelopen vanwege de wirwar aan regels- en wetgeving...en zoveel meer...daar waar je als cliënt een product of zelfs een nummer bent...ontstaan na de invoering van de participatiewet in 2015...weet je nog...nee...men voerden toen de marktwerking in de (jeugd)zorg in...je kent dit vast wel...je houdt je getrokken 'lotnummer' in de hand, kijkt naar het scherm bij de prikpoli en dan...daar heb je wel een beeld van toch...oh ja...waar was ik gebleven...onze democratie die gestaag afbreekt...mee eens toch...die al vele jaren scheurtjes vertoond en....ze lijken nu groter en groter te worden...alsof je hout aan het kloven bent...je voor te bereiden voor een koude oorlog...zie je het voor je...een ontevreden samenleving die in tweeën rafelt...maar dat is toch ook de bedoeling...huh?...want als je regeringsleider bent van dit 'democratisch' land dan zie je dit toch aankomen of in elk geval de ambtenaren die voor hem dicteren...dan ga je toch dichterbij het volk staan, voelen wat er leeft en daarop anticiperen...en investeren toch....i.p.v. pompen én verzuipen...niet of verzuipen, nee én...en de kloof tussen rijk en arm wordt alsmaar groter...de duivel acteert in het donker...de engel staat in het licht...en denk je nu echt dat het na de gedane arbeid goed rusten zou zijn...die zogenaamde verplichte belasting alleen al...wordt alleen maar meer en meer...en het pensioen alleen maar minder en minder...en het spaargeld...hou toch op man...alles wordt alleen maar duurder en duurder...mooi niet hoor...in elk geval voor mij niet...je merkt toch ook dat de druk toeneemt in onze samenleving...dat tweedeling tot gevolg heeft...dat is al een tijdje gaande...je zult maar een tweeling zijn...enfin...ga jij het bijltje erbij neerleggen of...kom je in actie en steek je met jouw gekloofd hout jouw innerlijke vlam in jou aan...ik wel...een vrij mens gaat terug naar de kern!...is een compleetdenker...iemand die onderzoekt...verifieert...helder voordenkt...én nadenkt over de gevolgen...geweldloos wel te verstaan...én jij, ja jij...blijf jij toekijken hoe de bomenveller verder gaat op het slagveld, als je nu begrijpt wat en wie ik bedoel...want ik verzeker je...er blijft niets meer van onze natuur over en...dus ook niet van jou...snap je...stap uit die duisternis...ben niet meer de advocaat van de duivel...ga ook in het licht staan...daar kan het donker niet tegen en....geef ook betekenis aan het leven...zaai ook eens een gezond zaadje bij de ander...én gun de ander ook een gezonde ontwikkeling en laat hem/haar groeien als een weldenkend mens...vrij van schulden, van angst, goed, fout en jaloezie...het is niet wat je doet, maar wie je daadwerkelijk bent...laat je ego los...stop met acteren...én met ijsberen en doe iets...wat dan...ik heb de oplossing al voor mezelf...heb me daarin geweldloos uitgedaagd....nu jij nog...ach...je kunt mij altijd bellen of mailen...je weet mij wel te vinden...toch...oh ja...die nieuwe privacywet was toch in 2018 ingegaan...snap jij het nog...wat bedoel je...google eens, koop online, loop langs winkels, krijg aanbiedingen, ga op vakantie...voer gesprekken waar je telefoon in de buurt is...en ik kan nog een hele lijst opsommen...privacy?...wie gaat hier grenzen over...op de digitale markt is de euro goud waard...ik bedoel miljarden...de data die hierdoor vrijkomt is tientallen zo niet honderden miljarden waard...11 nullen...legitieme machtsuitoefening...huh?...waar had ik dat nog meer gelezen...en zij trekken maar aan de touwtjes...marionetten zijn we geworden...oh ja, daar was ik mee begonnen in deze blog...democratie of dictatuur...of is het met elkaar verweven...jij mag het zeggen...ik blijf bij mezelf en ga terug naar de kern...daar waar we uiteindelijk allemaal vandaan komen.


Wil je reageren op deze blog? Stuur een mail naar info@eugeneluijten.nl of laat een 'comment' achter bij het betreffende bericht op mijn Instagramaccount @eugene.luijten